سیستم آموزشی مدارس آلمان، این امکان را برای کودکان واجد شرایط فراهم میکند که فارغ از وضعیت مالی خانوادههای خود تا سطح دانشگاه تحصیل کنند.
سیستم آموزشی مدارس آلمان از جهات مختلف با سیستمهای سایر کشورها متفاوت است، اما دانشآموزانی با عملکرد بالا تربیت می کند. اکثریت قریب به اتفاق دانشآموزان آلمانی در مدارس دولتی تحصیل میکنند.
ساختار آموزش و پرورش نظام آموزشی آلمان به پنج سطح تقسیم میشود:
آموزش دوران کودکی.
آموزش ابتدایی.
آموزش متوسطه.
آموزش دانشگاهی.
ادامه تحصیل.
پیشدبستانی(Kindergarten)
مقطع پیش دبستانی (Kindergarten) مقطع غیراجباری است. کودکان از ۲ تا ۵ سالگی میتوانند در این مقطع تحصیل کنند. به موسسات و مدارس مربوط به این مقطع به آلمانی Vorschule میگویند. برخلاف مدارس اجباری این پایه در کشور آلمان پولی است.
مقطع ابتدایی (Grundschule)
دانشآموزان از شش سالگی تا ۱۰ سالگی (در برلین و براندربورگ تا ۱۲ سالگی) در ۶ سطح در مقطع ابتدایی (Primary School) تحصیل میکنند. طول این دوره از ۴ تا ۶ سال متغیر است. در آخرین سال از این دوره یعنی سطح ۵ یا ۶ دانش آموزان باید با کمک و توصیههای والدین و معلمان تصمیم بگیرند چه رشتهای را برای ادامه تحصیل انتخاب کنند. به این دوره شناسایی یا جهتگیری (orientation phase) میگویند.
مقطع متوسطه (Secondary School)
بعد از پایان دوره ابتدایی، دانشآموزان میتوانند از بین ۵ نوع مدرسه یکی را برای گذراندن مقطع متوسطه امتحان کنند. دانشآموزانی که نمره بالاتری در مقطع ابتدایی کسب کردهاند معمولا به مدارس Gymnasium (به انگلیسی Grammar school) میروند. این دانشآموزان میتوانند بعد از دیپلم به دانشگاه بروند. بعد از پایان این دوره، یعنی بعد از گذراندن سطح ۱۲ یا ۱۳، آزمونی از دانشآموزان گرفته میشود و بعد از قبولی به آنها مدرک دیپلم Abitur داده میشود. دانشآموزانی که در پایان دوره ابتدایی نمره متوسطی کسب کرده باشند میتوانند به مدارس Realschule بروند؛ این مدارس هم آکادمیک هستند منتهی دروس سادهتر و سطح دانشآموزان متوسط است. آنها در سن ۱۰ یا ۱۱ سالگی وارد این مدارس میشوند و در ۱۶ یا ۱۷ سالگی فارغالتحصیل میشوند. مدرکی که در این نوع مدارس به دانشآموزان داده میشود مدرک تخصصی در حرفه است و به نام Master Craftsman’s diploma شناخته میشود که معادل دیپلم در بسیاری از کشورهاست. دانشآموزانی که از کشورهای دیگر دیپلم گرفتهاند نمیتوانند در دانشگاههای آلمان پذیرش شوند و باید با گذران دوره تحصیلی مدرک خود را جایگزین کنند. نوع دیگری از مدارس متوسطه Fachoberschule هستند که مدارس متوسطه تخصصی هستند. در این مدارس به دانشآموزان یک تخصص را در دو سطح نظری و عملی میآموزند. بعد از سطح ۱۰ تا سطح ۱۲ یا ۱۳ به دانشآموزان مدرک فارغالتحصیلی اعطا میشود. مدارس راهنمایی Mittelschule نیز نوعی دیگر از مدارس در مقطع متوسطه است. این نوع مدارس نسبت به مدارس دیگر از کمترین سطح آکادمیک برخوردارند. مشابه این نوع مدارس مدارس Hauptschule هستند که مدارس سطح ۲ محسوب میشوند. دانشآموزانی که به این مدارس میروند در ۱۵ تا ۱۷ سالگی فارغالتحصیل میشوند. مدارس جامع یا Gesamtschule مدارسی هستند که دانشآموزان با هر سطح علمی میتوانند وارد شوند.
بعد از گذراندن دوره تحصیلی در هر کدام از این مدارس متوسطه دانشآموزان میتوانند به مدارس فنی و حرفهای Berufsschule بروند. دورههای این نوع مدارس ۲ تا ۳٫۵ سال است و هفتهای دو بار کلاسهای تئوری دارد. باقی روزها دانشآموزان در کارگاه یا کارخانهای با حقوق استخدام میشوند و کار عملی را یاد میگیرند.
آموختن زبان خارجی در دوره متوسطه اجباری است. در مدارس Gymnasium آموختن زبان لاتین به عنوان زبان خارجی اول و یک زبان خارجی دیگر اجباری است. در سایر مدارس رایجترین زبان خارجی انگلیسی و بعد از آن فرانسه، اسپانیایی و یونانی است.
تحصیلات عالی
دانشگاههای آلمان از سطح علمی بسیار بالایی برخوردار هستند. شش دانشگاه از ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا در آلمان است. بیشتر دانشگاهها در آلمان عمومی هستند و هر ترم حدودا ۲۰۰-۳۰۰یورو هزینه ترم میگیرند که این هزینه بیشتر شامل سرویس رفت و آمد و هزینه غذا در کافه تریاها میشود. به همین منظور اکثر مردم آلمان به دانشگاه میروند و تحصیل کرده هستند. سیستم دوگانه تحصیلی یعنی نظری-عملی در آلمان طرفداران بیشتری دارد تا کشورهای دیگر و بیشتر آلمانیها حضور در این دانشگاهها را ترجیح میدهند تا دانشگاههای صرفا آکادمیک.
دانشجویان بینالمللی که متقاضی تحصیل در آلمان هستند باید یکسال را در STUDIENKOLEG بگذرانند
انواع موسسات آموزش عالی
در آلمان به طور کلی دانشگاهها را به دو دسته تقسیمبندی میکنند؛ واژه دانشگاه (Universität) به موسسههایی آموزشی اطلاق میشود که مدارک آکادمیک (از کارشناسی تا دکترا) به دانشجویان اعطا میکنند. باقی موسساتی که مدارک و گواهینامههای دیگر به دانشجویان میدهند با واژه عمومی Hochschule (معادل کالج یا موسسه در آمریکا) شناخته میشوند.
دانشگاه (Universitäten)
تنها دانشگاهها حق اعطای دکترا و درجه علمی را دارند. برخی از این دانشگاهها دانشگاههای تحقیقاتی هستند و علاوه بر آموزش به جنبه تحقیق نیز تاکید دارند، این دانشگاهها در برابر Fachhochschulen ها قرار دارند که صرفا نظری هستند و تحقیقاتی نیستند. دانشگاههایی که شامل رشتههای مختلف علمی میشوند Volluniversität نام دارند. دستهای از دانشگاهها نیز تنها در یک تخصص خاص دانشجو میگیرند که به آنها دانشگاههای تکنیکال Technische Universitäten میگویند. سایر دانشگاههای تخصصی دانشگاه تربیت معلم (Pädagogische Hochschulen)، دانشگاه هنر (Kunsthochschulen) و دانشگاه موسیقی (Musikhochschulen) هستند. دستهای از دانشگاهها دولتی و فدرال هستند و دانشجویان میتوانند به صورت بینارشته ای و بینالمللی به تحقیق و توسعه علمی بپردازند، به این موسسات excellence initiative میگویند.
دانشگاههای علوم کاربردی (Fachhochschulen)
این نوع دانشگاهها مانند Universitäten ها مدرک میدهند با این تفاوت که این دانشگاهها بر رشتههای علمی کاربردی تمرکز دارند. دانشجویان این دانشگاهها شانس بیشتری در استخدام شرکتها و صنایع دارند. اساتید این نوع دانشگاهها تنها به حداقل ۳ سال تجربه نیازمندند، برخلاف اساتید در دانشگاههای سنتی که نیاز به مدرک درجه علمی و انجام تحقیقات (رساله) دارند.
مدارک دانشگاهی
مدارک کارشناسی
(Bachelor of Arts (BA کارشناسی در رشتههای علوم انسانی
(Bachelor of Science (BSc کارشناسی در رشته علوم پایه
(Bachelor of Engineering (BEng کارشناسی رشته مهندسی
(Bachelor of Fine Arts (BFA کارشناسی رشته هنر
(Bachelor of Music (BMus کارشناسی موسیقی
مدارک کارشناسی ارشد
(Master of Arts (MA کارشناسی ارشد در رشتههای علوم انسانی
(Master of Science (MSc کارشناسی ارشد در رشته علوم پایه
(Master of Engineering (MEng کارشناسی ارشد رشته مهندسی
(Master of Fine Arts (MFA کارشناسی ارشد رشته هنر
(Master of Music (MMus کارشناسی ارشد موسیقی
برخی رشتهها در آلمان مانند پزشکی، دندانپزشکی، دامپزشکی، داروسازی و حقوق دانشجویان باید در آزمون ایالتی (Staatsexamen) شرکت کنند. در رشتههای دیگر مانند دبیری و قضاوت و سایر مشاغل دولتی قبولی در این آزمون ضروری است. بعد از ۴ تا ۸ سال تحصیل دانشگاه این آزمون از دانشجویان گرفته میشود.
بالاترین مدرک تحصیلی دکترا (doctorate) است. دوره تحصیل در این مقطع در رشتههای مختلف متفاوت است. برای مثال رشته داروسازی تنها یک ساله ولی سایر رشتهها ممکن از دو تا شش سال طول بکشد.
دانشگاههای موردتایید وزارتعلوم ایران در آلمان
جهت انتخاب دانشگاه مناسب برای تحصیل در آلمان، باید به عواملی مانند فرصتهای شغلی در خارج از کشور، امکان مهاجرت با مدرک تحصیلی و همچنین امکان فعالیت با این مدرک تحصیلی در داخل ایران توجه شود. شرایط انتخاب دانشگاه برای افرادی که قصد بازگشت به ایران را دارند متفاوتتر از سایر مهاجرین میباشد. افرادی که تمایل دارند پس از اتمام تحصیلات خود به ایران بازگردند باید دانشگاه انتخابیشان در لیست دانشگاههای مورد تایید آلمان توسط وزارت علوم یا وزارت بهداشت قرار داشته باشد.
دانشگاه هایی که رشتههای زیر گروه ریاضیات، علوم انسانی، هنر و زبان را ارائه میدهند باید حتما مورد تایید وزارت علوم واقع گردند.
در لیست زیر ردهبندی جدید وزارت علوم برای دانشگاههای آلمان را مشاهده میکنید که به سه گروه ممتاز،خوب و متوسط تقسیم بندی شدهاند.
گروه الف(ممتاز)
Eberhard Karl’s Universität Tübingen
Freie Universität Berlin
Humboldt-Universität zu Berlin
Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main
Julius-Maximilians- Universität Würzburg
Justus-Liebig-Universität Giessen
KIT- Karlsruher Institut für Technologie (Universität Karlsruhe (نام قدیم)
Leibniz Universität Hannover
Ludwig-Maximilians-Universität München
Martin- Luther-Universität Halle-Wittenberg
Philipps-Universität Marburg
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen
Ruhr-Universität Bochum
Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
Technische Universität Berlin
Technische Universität Darmstadt
Technische Universität Dresden
Technische Universität München
Technische Universität Braunschweig
Universität Bayreuth
Universität Bonn
Universität Bremen
Universität des Saarlandes
Universität Duisburg-Essen
Universität Erlangen-Nürnberg
Universität Freiburg
Universität Göttingen
Universität Hamburg
Universität Hohenheim
Universität Jena
Universität Konstanz
Universität Leipzig
Universität Mainz
Universität Mannheim
Universität Münster
Universität Regensburg
Universität Stuttgart
Universität Ulm
Universität zu Kiel
Universität zu Köln
دانشگاهها ومدارس عالي هنري آلمان (صرفاً در رشتههای هنری)
Akademie der Bildenden Künste München
Akademie der Bildenden Künste Nürnberg
Bauhaus-Universität Weimar
Folkwang Universität der Künste
Hochschule für Grafik und Buchkunst Leipzig
Hochschule für Künste Bremen
Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar
Kunstakademie Düsseldorf
Kunsthochschule Mainz
Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart
Staatliche Kunstschule für Textilindustrie Plauen
Universitat der Kunste Berlin
گروه ب (خوب)
Bergische Universität Wuppertal
Heinrich Heine Universität Düsseldorf
Otto von Guericke Universität Magdeburg
Technische Universität Chemnitz
Technische Universität Dortmund
Technische Universität Hamburg (Technische Universität Hamburg-Harburg(نام قدیم
Technische Universität Ilmenau
Technische Universität Kaiserslautern
Universität Greifswald
Universität Paderborn
Universität Passau
Universität Potsdam
Universität Rostock
Universität Siegen
Universität Bielefeld
WHU – Otto Beisheim School of Management صرفا در رشتههای حسابداری و مالی
دانشگاهها و مدارس عالی هنری (صرفاً در رشتههای هنری)
Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle
Hochschule für Bildende Künste Braunschweig
Hochschule für bildende Künste Hamburg
Hochschule für Gestaltung Offenbach am Main
Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” Leipzig
Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover
Kunsthochschule für Medien Köln
Kunsthochschule Kassel
Staatliche Akademie der Bildenden Künste Freiburg
Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe
Staatliche Hochschule für Bildende Künste – Städelschule
Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart
گروه ج (متوسط)
Beuth Hochschule für Technik Berlin
Brandenburg Technische Universität Cottbus-Senftenberg
Carl von Ossietzky Universität Oldenburg
Ernst-Abbe-Hochschule Jena – University of Applied Sciences
Europa- Universität Viadrina Frankfurt (Oder)
Europa-Universität Flensburg
Fachhochschule Aachen
Fachhochschule Bielefeld
Fachhochschule Bingen
Fachhochschule Brandenburg
Fachhochschule Dortmund
Fachhochschule Erfurt
Fachhochschule Flensburg
Fachhochschule Kiel
Fachhochschule Lübeck
Fachhochschule Münster
Fachhochschule Potsdam
Fachhochschule Schmalkalden
Fachhochschule Stralsund
Fachhochschule Südwestfalen
Fachhochschule Westküste, Hochschule für Wirtschaft und Technik
Frankfurt University of Applied Sciences
HafenCity Universität Hamburg
Hochschule Aalen – Technik und Wirtschaft
Hochschule Albstadt-Sigmaringen
Hochschule Anhalt – Anhalt University of Applied Sciences
Hochschule Biberach – Hochschule für Architektur und Bauwesen, Betriebswirtschaft und Biotechnologie
Hochschule Bochum – University of Applied Sciences
Hochschule Bonn-Rhein-Sieg, University of Applied Sciences
Hochschule Braunschweig/Wolfenbüttel, Ostfalia Hochschule für angewandte Wissenschaften
Hochschule Bremen
Hochschule Bremerhaven
Hochschule Darmstadt
Hochschule der Medien Stuttgart
Hochschule Düsseldorf
Hochschule Emden/Leer
Hochschule Esslingen
Hochschule Fulda – University of Applied Sciences
Hochschule für angewandte Wissenschaft und Kunst, Fachhochschule
Hochschule für angewandte Wissenschaften – Fachhochschule Ansbach
Hochschule für angewandte Wissenschaften – Fachhochschule Aschaffenburg
Hochschule für angewandte Wissenschaften – Fachhochschule Rosenheim
Hochschule für angewandte Wissenschaften – Fachhochschule Weihenstephan-Triesdorf
Hochschule für angewandte Wissenschaften Augsburg – University of Applied Sciences
Hochschule für angewandte Wissenschaften Coburg
Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg
Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hof
Hochschule für angewandte Wissenschaften Kempten
Hochschule für angewandte Wissenschaften München
Hochschule für angewandte Wissenschaften Würzburg-Schweinfurt
Hochschule für angewandte Wissenschaften, Fachhochschule Neu-Ulm
Hochschule für Forstwirtschaft Rottenburg
Hochschule für Gestaltung Schwäbisch Gmünd
Hochschule für nachhaltige Entwicklung Eberswalde
Hochschule für Technik Stuttgart
Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlin
Hochschule für Technik und Wirtschaft des Saarlandes
Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Medien Offenburg
Hochschule für Wirtschaft und Recht Berlin
Hochschule für Wirtschaft und Umwelt Nürtingen-Geislingen
Hochschule Furtwangen – Informatik, Technik, Wirtschaft, Medien, Gesundheit
Hochschule Hamm-Lippstadt
Hochschule Hannover
Hochschule Harz, Hochschule für angewandte Wissenschaften (FH)
Hochschule Heilbronn, Technik, Wirtschaft, Informatik
Hochschule Kaiserslautern (University of Applied Sciences)
Hochschule Karlsruhe – Technik und Wirtschaft
Hochschule Koblenz
Hochschule Konstanz Technik, Wirtschaft und Gestaltung
Hochschule Landshut – – – Hochschule für angewandte Wissenschaften
Hochschule Ludwigshafen am Rhein
Hochschule Magdeburg-Stendal
Hochschule Mainz
Hochschule Mannheim
Hochschule Merseburg
Hochschule Mittweida, University of Applied Sciences
Hochschule Neubrandenburg – University of Applied Sciences
Hochschule Niederrhein
Hochschule Nordhausen
Hochschule Osnabrück
Hochschule Ostwestfalen-Lippe
Hochschule Pforzheim – Gestaltung, Technik, Wirtschaft und Recht
Hochschule Ravensburg-Weingarten
Hochschule Reutlingen, Hochschule für Technik- Wirtschaft-Informatik-Design
Hochschule RheinMain, RheinMain University of Applied Sciences Wiesbaden, Rüsselsheim
Hochschule Rhein-Waal – University of Applied Sciences
Hochschule Ruhr West- University of Applied Sciences
Hochschule Trier – Trier University of Applied Sciences
Hochschule Ulm Technik, Informatik und Medien
Hochschule Wismar – University of Applied Sciences: Technology, Business and Design
Hochschule Worms, University of Applied Sciences
Hochschule Zittau/Görlitz
Jade Hochschule – Wilhelmshaven/Oldenburg/Elsfleth
Leuphana Universität Lüneburg
Ostbayerische Technische Hochschule Amberg-Weiden
Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg
Pädagogische Hochschule Freiburg
Pädagogische Hochschule Heidelberg
Pädagogische Hochschule Karlsruhe
Pädagogische Hochschule Ludwigsburg
Pädagogische Hochschule Schwäbisch Gmund
Pädagogische Hochschule Weingarten
Technische Hochschule Deggendorf
Technische Hochschule Ingolstadt
Technische Hochschule Köln (Fachhochschule Köln نام قدیم)
Technische Hochschule Mittelhessen – THM
Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm
Technische Hochschule Wildau (FH)
Technische Universität Bergakademie Freiberg
Technische Universität Clausthal
Universität Augsburg
Universität der Bundeswehr Hamburg
Universität der Bundeswehr München
Universität Erfurt
Universität Hildesheim
Universität Kassel
Universität Koblenz.Landau
Universität Osnabruck
Universität Trier
Universität zu Lübeck
Universität Bamberg
Westfälische Hochschule Gelsenkirchen, Bocholt, Recklinghausen
Westsächsische Hochschule Zwickau
دانشگاهها و مدارس عالی هنری آلمان (صرفاً در رشتههای هنری و تا سطح کارشناسی ارشد)
Alanus Hochschule für Kunst und Gesellschaft
Fachhochschule Ottersberg
Filmuniversitat Babelsberg Konrad Wolf
Freie Akademie für Schauspiel und Gestaltung
Freie Kunst Akademie
Hochschule der bildenden Künste Essen
Hochschule der Bildenden Künste Saar
Hochschule für Bildende Künste Dresden
Kunstakademie Münster
Kunsthochschule Berlin-Weißensee
Muthesius Kunsthochschule
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe
دانشگاههای آلمانی مورد تایید وزارت بهداشت ایران
Ruprecht Karls University Heidelberg
Humboldt University Zu Berlin
Ludwig Maximilians University Munchen
Technical University of Munich
University Frankfurt am Main
University of Tubingen
Eberhard Karls University Tubingen
Hannover Medical School
Rheinische Friedrich Wilhelms University Bonn
Goethe University Frankfurt
University Bonn
Westfalische Wilhelms University Munster
RWTH Aachen University
Albert Ludwigs University Freiburg
University of Hamburg
University of Luebeck
Free University Berlin
University of Gottingen
Julius Maximilians University Wurzburg
Technische University Dresden
Friedrich Alexander University Erlangen Nurnberg
University of Cologne
Johannes Gutenberg University Mainz
University Dusseldorf
University Ulm
Christian Albrechts University Zu Kiel
Philipps University Marburg
University of Duisburg Essen
University of Wurzburg
University of Leipzig
University of Regensburg
Justus Liebig University Giessen
Martin Luther University Halle Wittenberg
Ruhr University Bochum
University des Saarlandes
University Jena
TU Dresden
Bielefeld University
University of Greifswald
University of Munich
Technical University of Berlin
University Hamburg
Otto von Guericke University of Magdeburg
Charite University Medicine Berlin
Karlsruhe Inst Technology
University Konstanz
University of Rostock
معرفی برترین دانشگاههای آلمان در جدیدترین رتبهبندی QS در سال ۲۰۲۱
دانشگاه فنی مونیخ (رتبه ۵۰)
دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ (رتبه ۶۳)
دانشگاه روپرشت کارلز هایدلبرگ (رتبه ۶۴)
دانشگاه هومبولت برلین (رتبه ۱۱۷)
دانشگاه فرایه برلین (رتبه ۱۳۰)
دانشگاه صنعتی کارلسروهه (رتبه ۱۳۱)
دانشگاه آخن (رتبه ۱۴۵)
دانشگاه فنی برلین (رتبه ۱۴۸)
دانشگاه فنی درسدن (رتبه ۱۷۳)
دانشگاه توبینگن (۱۷۵)
دانشگاه فرایبورگ (رتبه ۱۷۵)
دانشگاه گوتینگن (رتبه ۱۹۵)
دانشگاه هامبورگ ( رتبه ۲۲۸)
دانشگاه بن (رتبه ۲۴۰)
دانشگاه فنی دارمشتات (رتبه ۲۶۷)
دانشگاه کلن (رتبه ۲۸۲)
دانشگاه مانهایم ( رتبه ۳۰۷)
دانشگاه فرانکفورت (رتبه ۳۱۱)
دانشگاه نورنبرگ (رتبه ۳۱۷)
دانشگاه ینا (رتبه ۳۲۳)
بهترین دانشگاههای آلمان از لحاظ سیستم رتبهبندی TIMES
دانشگاه ماکسیمیلیان مونیخ LMU
دانشگاه فنی مونیخ Munich
دانشگاه هایدلبرگ Heidelberg
دانشگاه توبینگن Tubingen
دانشگاه برلین Humboldt
دانشگاه فرایبورگ Freiburg
دانشگاه آخن RWTH
دانشگاه بن Bon
دانشگاه Freie
بهترین دانشگاههای آلمان از لحاظ سیستم رتبهبندی شانگهای Shanghai
دانشگاه مونیخ LMU
دانشگاه فنی مونیخ Munich
دانشگاه هایدلبرگ Heidelberg
دانشگاه بن Bon
دانشگاه گوته فرانکفورت Goethe Frankfurt
دانشگاه فرایبورگ Freiburg
دانشگاه گوتینگنGottingen
دانشگاه مونسترMuenster
دانشگاه توبینگن Tubingen
فرآيند اخذ ويزاي تحصیلی آلمان
تهیه مدارک: در قدم نخست باید مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش را آماده کنید. مدارکی از قبیل مدارک تحصیلی، شغلی (در صورت نیاز)، زبان، رزومه، انگیزهنامه و… .
اخذ پذیرش: اقدام برای اخذ پذیرش از دانشگاهها یا کالجهای آلمان.
دریافت ویزا تحصیلی آلمان: دریافت ویزا وسفر به آلمان.
اقدامات پس از ویزا: ثبت نام نهایی دانشگاه، اخذ کارت اقامت دانشجویی آلمان، افتتاح حساب sparkonto، گرفتن خوابگاه و… .
مدارک مورد نیاز جهت اخذ ویزای تحصیلی
مدارک تحصیلی به همراه ریزنمرات با ترجمه آلمانی (مدرک و ریزنمرات دیپلم و پیش دانشگاهی، مدرک و ریزنمرات لیسانس جهت اخذ پذیرش دوره کارشناسی ارشد)
مدرک زبان معتبر انگلیسی یا آلمانی ( بسته به دوره مورد نظر و زبان مورد نیاز موسسه سطح زبان مورد نیاز متفاوت است)
گواهی تمکن مالی، رزومه و انگیزه نامه صحیح
پاسپورت متقاضی و کپی کلیه صفحات آن
تکمیل فرم ویزای آلمان به صورت کامل
عقدنامه ( در صورت متاهل بودن داوطلب )
شناسنامه فرزند یا فرزندان داوطلب (در صورت داشتن فرزند)
پذیرش تحصیلی
کپی تمامی موارد ذکر شده در دو دسته ارائه گردند. دسته اول کپیها باید بعد ار ترجمه توسط دارالرترجمه رسمی و تایید وزارت امورخارجه و دادگستری به تایید سفارت آلمان برسند. سپس برای اخذ ویزا درخواست دهید. بعد از دریافت نوبت برای مصاحبه سفارت آلمان آماده شوید.
شرایط سنی
در راستای شرایط سنی مناسب برای تحصیل در آلمان ۲ عنوان مطرح میشود: محدودیت سنی و گپ تحصیلی. در خصوص محدودیت سنی(که بیشتر برای دوره کالج و کارشناسی مطرح میشود)، سن منطقی ۱۸-۲۵ سال جهت تحصیل در این دوره است. افراد با سن بالاتر باید آفیسر رامتقاعد کنند که چرا در این سن به دنبال تحصیل در آلمان هستند. و گپ تحصیلی که بیشتر برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی مطرح میشود، همان فاصلهی بین آخرین مدرک تحصیلی اخذ شده و تا به امروز است باید طوری باشد که بتوان آن را با موارد مختلفی مانند سابقه کاری یا شرکت در دورههای مرتبط با رشته تحصیلی یا دورههای زبان توجیه کرد.
مدت زمان پاسخگویی سفارت به ویزای تحصیلی آلمان چقدر طول می کشد؟
مدت زمان پاسخگویی سفارت در صورت ارائه تمامی مدارک به سفارت بین ۴ تا ۶ هفته تخمین زده میشود. لازم بذکر است پس از انجام مصاحبه و ارائه مدارک، زمان پاسخگویی به وضعیت ویزای تحصیلی همواره ثابت نیست، حتی در برخی موارد بر اساس پرونده دانشجو و مواردی مانند سابقه تحصیلی، مصاحبه و … زمان رسیدگی به پرونده کاهش مییابد و به کمتر از سه هفته میرسد.